Bevalling

Natuurlijke bevalling

De meeste kindjes worden geboren middels een natuurlijke bevalling. Een bevalling kan op twee manieren worden ingezet. De bevalling kan zich aankondigen door het verliezen van bloed. Als er sprake is van veel bloedverlies, dient u direct contact op te nemen met een arts of verpleegkundige.

Vliezen breken

In 10 procent van de gevallen begint een bevalling met het breken van de vliezen. Vervolgens is het wachten tot dat de weeën komen. Als er 24 uur na het breken van de vliezen geen sprake is van regelmatige weeën, is het verstandig om naar het ziekenhuis te gaan. Het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby wordt groter naarmate de vliezen langer gebroken zijn. Over het algemeen merkt u dat de bevalling nabij is door het krijgen van weeën.

Als de weeën eenmaal begonnen zijn, zullen deze na verloop van tijd steeds pijnlijker worden. Een echte wee duurt gemiddeld genomen 60 seconden. Als de weeën regelmatig om de 4 a 5 minuten komen, is het verstandig om contact met de verloskundige op te nemen.

Vruchtwater

Ook het verliezen van vruchtwater is een teken dat de bevalling nabij is. Het vruchtwater kan in kleine beetjes of in een keer naar buiten komen. De bevalling wordt ingezet als je vruchtwater verliest. De weeën moeten binnen 24 uur beginnen, na het eerste verlies van vruchtwater. Als het verloren vruchtwater helder is, met vlokjes, kunt u gerust wachten tot de volgende ochtend en hoeft de verloskundige nog niet gebeld te worden. Heeft het vruchtwater bruin/groene kleur? Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met uw verloskundige.

Pijn bij bevalling

Bevallen kan veel pijn doen. Niemand zal zich verbazen over deze uitspraak. Het is daarom van belang dat u zich goed informeert over pijnbestrijding tijdens de bevalling. De meeste vrouwen weten dat pijn nou eenmaal bij een bevalling hoort. Bijna alle vrouwen ervaren het samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent als behoorlijk pijnlijk. Dit geldt ook voor de weeën met uitdrijven, die samen met het stevig persen ervoor verantwoordelijk zijn dat het kind geboren wordt. De totale duur en de hoeveelheid pijn tijdens een bevalling wisselen sterk. Bijna altijd neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting verdergaat. De meeste pijn is onder in de buik aanwezig en er wordt soms ook pijn in de rug gevoeld. Ook de hoeveelheid pijn tijdens het persen kan verschillen.

Welke mogelijkheden zijn er om pijn tijdens het bevallen te verlichten? Ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën te verlichten en op te vangen. Het lichaam kan zelf stoffen produceren die een sterk pijnstillend effect kunnen veroorzaken: endorfine. Deze endorfine zorgen ervoor dat u de pijn makkelijker kunt verdragen. Toch is het zo dat veel vrouwen de pijn ondraaglijk kunnen vinden. Totale uitputting, angsten of hevige spanningen kunnen hun tol eisen. Een warm bad, lichaamsmassage of een andere lichaamshouding kan dan uitkomst bieden, maar toch kunnen de bevallingspijnen soms onverdraaglijk blijven. Om deze regelmatig voorkomende vicieuze cirkel van niet kunnen ontspannen en het hebben van pijn te doorbreken, kan de pijn met medicamenten worden verlicht en/of onderdrukt.