Vrijen voor een baby

Wat is nu de beste vrijfrequentie om de zwangerschapskans te verhogen? En is het nodig om ‘op de kalender’ te vrijen als je zwanger wilt worden? Als je begint met zwanger worden en twee tot drie keer per week vrijt, hoeft dat niet. Je kunt dan de voorbehoedsmiddelen achterwege laten en zorgeloos vrijen. Daarmee heb je een behoorlijke kans dat je binnen een halfjaar zwanger bent. En je voorkomt dat het vrijen een verplicht nummer wordt.

Als je haast hebt om zwanger te worden of weinig vrijt, is het nuttig om te vrijen met beleid. Dat geldt ook als je na een halfjaar lukraak vrijen nog niet zwanger bent.

De kans op een zwangerschap is namelijk het grootst als er vlak voor of op de dag van de eisprong gevrijd wordt. Dan zijn de zaadcellen het meest vitaal en het best in staat om een eicel binnen te dringen. De eicel zelf is maar twaalf uur vruchtbaar. Dus als je ná de eisprong vrijt, is het al gauw te laat.

Uit onderzoek is gebleken dat een bevruchting vrijwel altijd optreedt in de periode van zes dagen voor de eisprong tot en met de dag van de eisprong zelf. Maar liefst 94 procent van de zwangerschappen ontstaat zelfs uit sperma dat minder dan drie dagen oud is. De kans op een bevruchting is vijf dagen voor de eisprong 1 op 10, en op de dag van de eisprong 1 op 3. Overigens komen uit ‘oud’ sperma even gezonde baby’s voort als uit vers zaad.