Foliumzuur

Wil je zwanger worden, dan is het belangrijk om extra foliumzuur (vitamine B11) te gaan slikken. Dat verkleint de kans op een baby met een ernstige aandoening zoals een open schedel of open ruggetje. Kinderen met een open ruggetje (spina bifida) kunnen zwaar gehandicapt zijn. Uit onderzoek blijkt dat extra foliumzuur ook de kans op schisis verkleint. Dit is een afwijking van het gezicht waarbij er een spleet of groef loopt in de bovenlip (hazenlip), kaak of het gehemelte.

Het is belangrijk om al vòòr de zwangerschap een voorraad foliumzuur op te bouwen. Begin daarom met slikken vier weken voor je stopt met de pil of met een ander voorbehoedmiddel. Slik door tot 8 weken na het begin van de zwangerschap (10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie).

Als het niet gelukt is om op tijd te beginnen met foliumzuur, is het goed om dat alsnog tijdens de zwangerschap te doen.
Je hebt 0,4-0,5 milligram foliumzuur per dag nodig. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Je kunt ook multivitaminen voor zwangere vrouwen gebruiken. Daar zit ook genoeg foliumzuur in. Duurt het lang voordat je zwanger bent? Je kunt gerust maanden (of jaren-)lang extra foliumzuur blijven slikken.

Heb je eerder een kind gekregen met een open ruggetje of vergelijkbare aandoening? Of heb jij of je partner zo’n aandoening? Overleg dan vóórdat je zwanger wordt met je verloskundige, huisarts of specialist. Je krijgt dan mogelijk een hogere dosis foliumzuur voorgeschreven, die alleen op recept verkrijgbaar is.